Een paar dagen Rotterdam

Slechts een korte vlucht en een hop op de trein van Londen verwijderd, is Rotterdam beslist een plaats die je moet bezoeken als je in dit Nederlandse land bent.

Als grootste havenstad van Europa werd Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog bijna helemaal verwoest, maar tegenwoordig is het een zee van gevarieerde architectonische hoogstandjes waar ook wolkenkrabbers hoog oprijzen, een ongewoon verschijnsel in Nederland. Dat is maar een van de redenen waarom je Rotterdam moet bezoeken.

Kijkend door de vele foto’s die ik in deze eigenzinnige, excentrieke en charmante stad maakte tijdens mijn zwerftochten tijdens een laat zomerweekend, realiseerde ik me dat elke foto die ik nam op zijn eigen manier jou en mij een reden liet zien waarom je Rotterdam zou moeten bezoeken. Hier is de beste ervan. 

‘De poort van Europa’

Een grootser statement dan dat kun je niet krijgen, toch? Dankzij de perfecte ligging van de stad aan de Europese kust die onze wegen, kanalen, zeewegen en waterwegen verdeelt over het geïndustrialiseerde hart van West-Europa, is het geen verrassing dat Rotterdam inderdaad de toegangspoort tot Europa is. Denk je aan een rondreis door Europa? Begin in Rotterdam.

Rotterdam Centraal is gemakkelijk mijn favoriete gebouw in de stad. Zelfs met een scala aan verrukkelijke moderne architectuur die in Rotterdam op je wacht, moest ik gewoon even stoppen en staren naar dit unieke en in het oog springende wonder dat je voortstuwt om zijn machtige schoonheid in je op te nemen. Rotterdam Centraal werd gebouwd om deel uit te maken van een groot netwerk dat het toenemende aantal treinen tussen Parijs, Brussel en Amsterdam moest opvangen, voor die tijd waren er vier kleine stations verspreid over de stad. Het werd pas in 2014 geopend, ter vervanging van het oude Centraal Station, en je kunt zien hoe succesvol en vertederend het voor het publiek is.

rotterdam erasmus brug

Rotterdam heeft de reputatie dat het de meest zotte architecten aantrekt die er zijn. Het is tenslotte hun speeltuin. In plaats van je ogen op de grond of voor je gericht te houden, stel je je nekspieren op de proef en staar je hoog boven naar de kleurrijke en hoekige gebouwen die om de aandacht strijden. Zou je in een van die gebouwen willen wonen of ben je een ouderwets soort mens?

Architectuur is niet de enige kunstenaarsdroom in Rotterdam, o nee, het gaat ook gepaard met graffitikunstenaars. Waar je ook gaat in de stad, of het nu buiten de hoofdstraten is of langs de promenades, je ogen zullen unieke stukken straatkunst spotten die het beste van Rotterdam betekenen. Zoals je ziet gaat het hier om het station Rotterdam Blaak, dat een van de metrolijnen van de stad is.

Handen omhoog als je van Goudse kaas houdt? Ik ook. Eigenlijk heb ik alle vier de benen in de lucht en mijn billen. Ik ben gewoon dol op kaas (vooral bij wijn) en je kunt ze in de vreemde Rotterdamse Markthal (Markthal) kopen in allerlei smaken. Ik raad die met Kruiden en Knoflook aan, die me hardop liet kreunen van genot. Maar koop ze niet allemaal op de eerste dag, want je bagage gaat stinken, zo erg zelfs, dat ze je reizigersvoeten overtreft.

Voor mij is een stad geen stad als ze geen groene ruimten heeft voor haar stadsbewoners om in te chillen en te ontspannen.Het Museumpark is een prima manier om je intellectuele sappen te laten stromen als je door deze ademruimte dwaalt voor je in de vele musea die Rotterdam te bieden heeft neerstrijkt. Waarom ga je niet eens kijken in de exclusieve Kunsthal naar de vele eigenzinnige tentoonstellingen die er te zien zijn?

Stop op een zaterdag rond lunchtijd in de haven van Rotterdam voor de perfecte bierpauze. Met vele bars en restaurants langs de haven neem je plaats op een van de ruime terrassen en kijk je hoe het marineleven voorbij gaat.

Bron: Taxi Rotterdam Bestellen